Máxima bij ondertekening MuziekopleidersAkkoord

Vorsten

07-10-2020 21:00:41

Koningin Máxima heeft woensdagavond in TivoliVredenburg in Utrecht met haar aanwezigheid het nieuwe MuziekopleidersAkkoord bekrachtigd dat conservatoria en pabo’s voor twaalf jaar zijn aangegaan om te verzekeren dat het muziekonderwijs een vaste grondslag krijgt. Beide onderwijsinstellingen spraken van een ‘huwelijk’.

De koningin zette aan het einde van de samenkomst buiten een videoprojectie in werking waardoor op de gevel van het theater tientallen jeugdfoto’s verschenen van mensen die hun muziekinstrument toonden. Die foto’s waren de afgelopen dagen verzameld via een oproep op sociale media om onder het motto ‘Ik ben voor #meermuziekindeklas’ een opname te delen.

Vanwege de coronamaatregelen was de aanwezigheid van de koningin bij de ondertekening van het akkoord niet van tevoren aangekondigd. Er was ook maar een beperkt aantal genodigden aanwezig in TivoliVredenburg. Andere deelnemers, ook vanuit het Caribische deel van het koninkrijk, en belangstellenden konden de bijeenkomst volgen via een livestream.

Beter muziek

Centraal stond het MuziekopleidersAkkoord waarin pabo’s en conservatoria met maar liefst zestig andere partijen, waaronder de stichting Méér Muziek in de Klas waarvan Máxima erevoorzitter is, hebben afgesproken te zorgen voor duurzaam en kwalitatief goed muziekonderwijs in de lerarenopleidingen. Leerkrachten en vakleerkrachten kunnen dan in het basisonderwijs beter muziek geven.

Koningin Máxima, die bij haar 40e verjaardag de aanzet gaf tot muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen kinderen, luisterde ook naar een aantal rondetafelgesprekken waarin het belang van dat onderwijs aan de orde kwam. Ook voor kinderen in achterstandswijken of met een beperking, zo werd benadrukt.

Zangeres-songwriter Ilse DeLange, ambassadeur van Méér Muziek in de Klas, vertelde wat de kennismaking met muziek al op jonge leeftijd met haar had gedaan en Matthijs van Delft, een van de winnaars van het recente Prinses Christina Concours, stond nu al klaar om basisschoolleerlingen ook van muziek te laten genieten.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord