Koningin Máxima bij oratie Prins Claus Leerstoel

Vorsten

28-03-2014 15:16:00

DEN HAAG – Koningin Máxima luistert op dinsdag 20 mei naar de inaugurele rede van professor Jumoke Oduwole bij het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag. Zij is afgelopen september benoemd tot hoogleraar op de Prins Claus Leerstoel.

Oduwole doet onderzoek aan de Universiteit van Lagos in Nigera en richt zich daarbij op handelsrecht, internationaal recht en mensenrechten. Ook houdt ze zich bezig met initiatieven die jongeren moeten stimuleren tot zelfontplooiing en het nemen van verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun omgeving. Tijdens haar hoogleraarschap zal Oduwole zich focussen op onderzoek naar het recht op ontwikkeling.

Koningin Máxima is voorzitter van het curatorium van de Prins Claus Leerstoel, die bedoeld is voor uitmuntende jonge wetenschappers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. De leerstoel wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed.

De Universiteit Utrecht en het ISS (onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam) nemen afwisselend de benoeming voor hun rekening. Met de leerstoel willen ze onderzoek en onderwijs in ontwikkelingsvraagstukken bevorderen, in overeenstemming met de inzichten en ideeën van prins Claus.

Meer Nederland