Máxima eert Frida Kahlo in haar kleding

Vorsten

07-10-2021 16:12:21

Koningin Máxima werd donderdagmiddag in het Drents Museum ondergedompeld in Mexicaanse sferen. Dat gebeurde bij de opening van de tentoonstelling Viva la Frida! over het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.

De koningin, die bloemen kreeg van een ‘mini-Frida’, had zich qua kleding ook geheel aangepast aan de bijzondere gelegenheid, waarbij met name haar hoofdtooi met bloemen een duidelijke verwijzing was naar Kahlo’s uitdossingen en werk.

Het Drents Museum heeft tien jaar gewerkt aan het samenstellen van de expositie, waarbij de coronapandemie zorgde voor een extra jaar wachten. Maar uiteindelijk kreeg directeur Harry Tupan het voor elkaar dat voor het eerst twee Mexicaanse Frida Kahlo-musea kunstwerken en persoonlijke spullen uitleenden; het Casa Azul en het Museo Dolores Olmedo. Die combinatie is nooit eerder in de wereld vertoond.

Tupan is trots op het resultaat en na een wervelend openingsprogramma, dat ook de aanwezige Mexicaanse ambassadeur en zijn landgenoten aan het zingen en swingen kreeg bij een Nederland-Mexicaanse medley, nam hij de koningin mee naar de tentoonstelling.

Mooi en bijzonder

Frida Kahlo (1907-1954) is momenteel waarschijnlijk ’s werelds meest bekende vrouwelijke kunstenaar, maar haar naam kennen is nog niet hetzelfde als ook haar veelzijdige werk kennen, aldus de directeur. In het Drents Museum is die gelegenheid er nu wel. “Heel mooi, heel bijzonder”, oordeelde Máxima na haar rondleiding.

“Kahlo is net als Mexico zelf de synthese van twee werelden. Ze heeft ons ook geholpen een identiteit te bouwen in een tijd dat we daar nog naar zochten”, zei ambassadeur José Antonio Zabalgoitia Trejo. “We kijken nu met 21e eeuwse ogen naar haar, maar moeten haar ook in haar tijd plaatsen.”

De tentoonstelling opent vrijdag voor het publiek en duurt tot en met 27 maart 2022.


Meer Nederland