Máxima: even slikken om berichtgeving vader

Vorsten

22-12-2014 16:34:00

VILLA LA ANGOSTURA – Koningin Máxima heeft vorige maand gelaten gereageerd op berichten in de Argentijnse en Nederlandse media dat haar vader Jorge Zorreguieta zou zijn overleden. “Dat was even slikken”, zei ze maandag tijdens een ontmoeting met de pers aan het begin van de kerstvakantie in het Argentijnse Villa La Angostura.

“Ik wist dat het heel goed met hem ging”, aldus Máxima die zich van verder commentaar onthield. Jorge Zorreguieta (86) is fit genoeg om de vakantie traditiegetrouw met zijn familie in in de Andes door te brengen. “Dat is mijn grootste kerstcadeau”, zei koningin Máxima.

Het koningspaar vertelde dat de drie dochters goede vorderingen maken op school. “We zijn heel tevreden ouders. Het gaat goed”, zeiden ze in koor. Oudste dochter Amalia moet na de vakantie uitkijken naar een middelbare school. Ze mag die zelf uitkiezen, aldus de koning, uit een door haar ouders geselecteerd lijstje.

Spaans

Koning Willem-Alexander verontschuldigde zich bij de Argentijnse pers voor zijn Spaans. Dat sprak hij thuis nu eenmaal niet en in twee dagen had hij nog te weinig kans gehad het te spreken. “Over twee weken is het iets beter”, zei de koning. Dan heeft hij genoeg gelegenheid gehad te oefenen.

Een staatsbezoek aan Argentinië staat voorlopig niet op het programma, zo maakte het koningspaar ook duidelijk op vragen van de Argentijnen. Het vorige bezoek van koningin Beatrix in 2006, waar Willem-Alexander en Máxima ook meekwamen, is nog te kort geleden.

Meer Nederland