Máxima hoort dat coronacrisis digitalisering zorg versnelt

Vorsten

26-05-2020 17:38:31

De coronacrisis heeft de digitalisering van de ziekenhuiszorg in een stroomversnelling gebracht. Besluiten en ontwikkelingen die normaal maanden zo niet jaren in beslag zouden nemen, namen nu maar enkele dagen in beslag. Nu dankzij de genomen voorzorgsmaatregelen de druk wat van de ketel is, moet worden doorgepakt, zo hoorde koningin Máxima dinsdag tijdens een werkbezoek aan het OLVG in Amsterdam-Oost.

De meeste aandacht bij haar visite ging uit naar de succesvolle Corana Check-app, die al meer dan 160.000 is gedownload en op dit moment door meer dan 120.000 mensen ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Niet alleen in de regio Amsterdam, maar ook in andere delen van Nederland. Máxima had de app zelf ook geraadpleegd, vertelde ze aan de ontwikkelaars van Luscii, die haar vroegen of ze de applicatie ook zou gebruiken. Ja, luidde het antwoord en ze had ook vastgesteld dat de app voortdurend werd vernieuwd.

De Corona Check heeft de afgelopen weken zijn nut bewezen. Aan de hand van vragenlijsten en de onderliggende algoritmen kan worden vastgesteld of iemand besmet is geraakt, in quarantaine moet of opgenomen moet worden. Aan de app is een regiecentrum gekoppeld, waar mensen telefonisch terechtkunnen en dat ook kan bellen om advies te geven en op afstand de spreekwoordelijke vinger aan de pols kan houden. Ideaal, zo hoorde de koningin, in een tijd dat mensen niet naar de huisarts konden of durfden, en de ziekenhuizen al overbelast waren. “De app zit tussen huisarts en ziekenhuis in.”

Onzekerheid

Het volgen van de stappen op de app kan ook veel onzekerheid en angst wegnemen die mogelijk wel om de hoek komen kijken als mensen aan het googlen slaan.

Nu het wat rustiger is geworden, moet de app aan de hand van de opgedane kennis en ervaring worden verfijnd, en niet alleen voor gebruik bij Covid-19. Máxima was daarbij geïnteresseerd in de mogelijkheden ook preventief te werken en patronen te herkennen. Zodat mensen die aanvankelijk milde verschijnselen hebben van het coronavirus en die na veertien dagen opeens om onverklaarbare redenen heel erg ziek worden en naar de intensive care moeten, in een vroeger stadium ‘ontdekt’ kunnen worden. Dat, zo had ze vorige week bij het LUMC in Leiden geleerd, zou veel ellende kunnen voorkomen.

Dat digitale zorg de toekomst heeft, zag koningin Máxima aan het slot van haar ziekenhuisbezoek ook tijdens een korte presentatie van een soort hart-app, de ‘DigiPoli’. Die maakt het onder meer mogelijk de hartslag te meten via de cameralens op een mobiele telefoon, en kan veel feitelijk onnodige consulten in ziekenhuis vervangen of juist in een vroeg stadium problemen signaleren.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord