Máxima leent Prinsjesdagjurk uit aan Fries Museum

Vorsten

2021-02-12 14:55:40

Koningin Máxima heeft de jurk die ze droeg tijdens Prinsjesdag 2015, ontworpen door Jan Taminiau, uitgeleend aan het Fries Museum in Leeuwarden. De met bloemen en vogels geborduurde jurk van beige zijde, waarin topfotograaf Erwin Olaf de koningin later ook nog vereeuwigde, gaat deel uitmaken van de nieuwe tentoonstelling Haute Bordure. Die is te bezoeken zodra de musea weer belangstellenden mogen ontvangen.

Met ingang van zaterdag loopt het Fries Museum op de expositie vooruit met de podcast Voortborduren, waarin professionals en liefhebbers van de borduurkunst vertellen. Haute Bordure zelf omvat kleding en accessoires die in Nederland zijn gemaakt of gedragen vanaf de 17e eeuw tot nu. Zo zijn er onder meer met gouddraad versierde schoenen uit 1620 te zien, maar is er ook een avondjurk met rinkelende bellen van Viktor & Rolf te bewonderen.

Borduren is weer helemaal in. Op deze wijze versierde kleren geven de dragers een manier om zichzelf te onderscheiden, aldus het museum. “Zo is in de tentoonstelling een spectaculaire avondjurk van Claes Iversen te zien, bezaaid met plexiglas, metaal en Swarovski-kristallen, en een catsuit van Jan Taminiau, van top tot teen met pailletten bestikt”, zo wordt beloofd.

Het museum gaat straks ook een “interactieve borduurinstallatie” organiseren, een “gezamenlijk borduurwerk waaraan iedereen een steekje bij kan dragen”. De expositie zelf omvat ruim honderd stukken en zal zes zalen beslaan.


Meer Nederland