Máxima neemt de zon mee naar Radio Kootwijk

Vorsten

2021-05-10 17:38:00

Koningin Máxima heeft maandagmiddag bij Radio Kootwijk de tweede stop gemaakt tijdens haar muzikale verjaardagstournee in het kader van de campagne ’50 dagen muziek’. Die heeft de stichting ‘Meer muziek in de klas’ in samenwerking met AVROTROS opgezet om te bereiken dat alle basisschoolleerlingen structureel muziekonderwijs krijgen. In de radiozender op de Veluwe leerde Máxima, die erevoorzitter is van de stichting, dat muziekonderwijs in de provincies Overijssel en Gelderland steeds beter gaat.

Maar er zijn nog stappen te maken. Overijssel blijft nog achter ten opzichte van bijvoorbeeld de buurprovincies Friesland en Drenthe en ook in vergelijking met Gelderland valt er nog veel terrein te winnen. Zo geeft maar een kwart van de scholen muziekonderwijs. In aanwezigheid van de koningin tekende Zwolle een zogenoemd MuziekAkkoord en Twente een intentieverklaring, terwijl ook Deventer verder aan de slag wil.

Beter is het in Gelderland. Met de ondertekening in Harderwijk maandag van een MuziekAkkoord voor Noord-West Veluwe, goed voor 76 scholen, is die provincie dadelijk voor 80 procent gedekt. Ook Gelderland-Midden, rond Arnhem, heeft goede voornemens. “Geweldig”, meende Máxima, die een andere belangrijke wens ook in vervulling zag gaan. “Mijn grootste angst vandaag was regen, maar die is weggebleven”, aldus de koningin.

Rob Dekay

Het koninklijk bezoek werd net als eerder op de dag in Bourtange royaal muzikaal omlijst, met optredens van schoolbands en rappende scholieren en twee nummers van de uit Deventer afkomstige zanger-liedjesschrijver Rob Dekay, de artiestennaam van Rob Hameka (34): Alles kan en Weg van jou. Dat laatste lied leek bijna een liefdesverklaring aan de bijna jarige vijftig jarige Máxima, die ook met Dekay en zijn band op de foto ging.

Opnamen van de optredens worden meegenomen in de uitzending van aanstaande zondag Koning Máxima; een leven vol muziek, waarin onder meer verslag wordt gedaan van de in april begonnen campagne. De koningin krijgt dan ook een speciale verjaardagstaart waarop te zien is waar muziekonderwijs inmiddels tot het vaste pakket behoort.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?