‘Mijn band met Oranje geeft andere kijk op samenleving’

Vorsten

17-04-2014 19:09:00

HILVERSUM – De inhuldiging van koningin Beatrix, de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima, de aanslag in Apeldoorn en de provinciebezoeken die het nieuwe koningspaar vorig jaar aflegde. Allemaal momenten die te zien zijn in de film Mijn band met Oranje.

De film, die bijna helemaal gemaakt is met beelden die amateurfilmers hebben aangeleverd, ging donderdag in ‘première’ bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Volgens de curator van het instituut geeft de film een bijzonder kijkje in de beleving van de gewone Nederlanders in hoe zijn hun band met Oranje ervaren. “Heel anders dan we gewend zijn bij officiële beelden. Zo is er veel oogcontact en dat zie je in het georganiseerde beeld op televisie niet”, vertelt Hans van der Windt.

Volgens Van der Windt is het belangrijk om het amateurbeeld te archiveren. “Het geeft een andere kijk op de samenleving”, zei hij na de vertoning van de film. “Het is echt een toevoeging.” Naast de beelden zijn een aantal van de makers te zien in de film. Zij vertellen, heel trots, over hun beeld van en hun contact en band met de Oranjes. Dat contact was volgens bijna alle makers heel ontspannen en makkelijk.

Oeganda

Er is beeld te zien van ondermeer werkbezoeken en verschillende Koninginnedagen. Maar er zit ook nog nooit eerder vertoond beeld in de film van een bezoek van prins Bernhard aan Oeganda in 1994. Heleen Ririassa, campagneleider, vertelde tevreden te zijn over het resultaat. “Het is bijzonder te zien hoe het land en onze band met Oranje is veranderd.”

Aan het einde van de film werden alle filmers op het podium gevraagd en werd er een winnaar bekendgemaakt. De prijs, een weekendje weg, werd gewonnen door Hanneke van den Berg. Zij maakte beelden tijdens de noodlottige Koninginnedag in Apeldoorn. “Het was moeilijk, want alle beelden voegen wat toe”, aldus Van der Windt. Wat de beelden uit Apeldoorn zo bijzonder maken, is dat de filmster gewoon is blijven filmen na het ongeluk. Het verdriet, de verbazing en de ontreddering is op deze manier bijzonder in beeld gebracht.

Voor de film is materiaal van 32 amateurfilmers gebruikt. De film wordt vrijdag en zaterdag verspreid bij De Telegraaf, maar is ook te zien bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Meer Nederland