Noorse premier heeft schaatsers ‘Ard en Keesie’ als helden

Vorsten

10-11-2021 15:07:50

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmiddag in de vesting Akershus aan de Oslofjord ontvangen door de Noorse premier Jonas Gahr Støre, die sinds 14 oktober in functie is. Na een kort onderhoud met het koningspaar nam de ‘statsminister’ zijn Nederlandse gasten mee naar de lunch die hij namens de regering aanbood.

In zijn toespraak aan het begin van de lunch merkte Støre, die dinsdag nog een lang telefonisch onderhoud had met demissionair minister-president Mark Rutte, op dat Noorwegen en Nederland normen en waarden delen, maar dat het daarvoor gebruikte woord ‘likemindedness’ in de Engelse taal niet bestaat. “Maar het is wel passend”, aldus Støre, die eraan herinnerde dat hij als minister van Buitenlandse Zaken altijd op Nederland kon rekenen.

Hij was blij met de nieuwe veerdienst tussen Eemshaven en Noorwegen, en sprak met bewondering over zijn schaatshelden uit Nederland, Ard Schenk en Kees Verkerk. Die laatste woont tegenwoordig in Noorwegen en was dinsdagavond ook uitgenodigd voor het staatsbanket van koning Harald. De premier keek ook uit naar het WK-kwalificatieduel volgende week tussen Noorwegen en Nederland. “Oranje is niet ons dreamteam als tegenstander”, aldus Støre.

“We hechten veel belang aan de relatie met Noorwegen”, zei koning Willem-Alexander in zijn speech. “Met vrienden is het belangrijker praten over moeilijke onderwerpen.” De koning verwees daarbij naar een intense discussie over hatespeech en intolerantie die hij eerder op de ochtend in de Deichman-bibliotheek had bijgewoond.

Willem-Alexander sprak ook over klimaatverandering en het belang daarvan tijdens het staatsbezoek. “Als Noren spreken is het goed om te luisteren. De kalme stem van Noorwegen is welkom in een wereld waarin veel wordt geschreeuwd”, zei de koning. “Samen kunnen we verder gaan.”

Meer Nederland