Pieter van Vollenhoven: poe poe, 54 jaar getrouwd

Vorsten

10-01-2021 20:57:03

Pieter van Vollenhoven heeft zondag op Twitter duizenden reacties en honderden felicitaties gekregen op de foto die hij plaatste ter herinnering aan zijn trouwdag. Van Vollenhoven trouwde op 10 januari 1967 in de Grote Kerk in Den Haag met prinses Margriet, de derde dochter van toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard. Hij werd daarmee de ‘eerste burger’ aan het hof.

“Vandaag… poe… poe ben ik 54 jaar getrouwd. Deze foto is enige dagen voor het huwelijk genomen. Weinig verandert zo te zien of zie ik dat nu verkeerd! Reacties … geen sprake van!”, noteerde Pieter van Vollenhoven met karakteristieke zelfspot bij de opname waarin hij in luchtmachtuniform poseert met prinses Margriet.

Het huwelijk was destijds gedoemd te mislukken. Althans zo dachten velen in de omgeving van Margriet en Pieter erover zo vertelde Van Vollenhoven vorige maand nog toen hij in Amsterdam de ‘preek van de leek’ hield bij de remonstrantse gemeente. Een burgerman met een prinses: dat kon in de ogen van velen nooit goed gaan.

De twee hadden elkaar tijdens hun studie in Leiden leren kennen. Vanwege een dreigende onthulling van hun verkering in het Leidsch Dagblad werd de relatie eerder dan gepland bekendgemaakt. In 1965 verloofden de prinses en de rechtenstudent zich en in 1967 volgde het huwelijk. Koningin Juliana, die haar geboortedag deelde met haar kersverse schoonzoon, deelde de bezwaren die onder meer binnen haar familie leefden niet, en 54 jaar later staat haar gelijk nog steeds als een huis.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.