Pieter vraagt om aanmelding voor herbestemingsprijs

Vorsten

15-07-2020 11:21:26

Pieter van Vollenhoven spoort mensen aan projecten aan te melden voor de naar hem genoemde Pieter van Vollenhoven-prijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt als beloning voor het op bijzondere of originele wijze herbestemmen van een monumentaal pand en is ingesteld bij het afscheid van Pieter van Vollenhoven bij het Restauratiefonds.

“Alle aandacht ging uit naar de bestrijding van het coronavirus. Maar de herbestemmingen van monumenten zijn ook van groot belang als wij die monumenten willen behouden”, schreef Van Vollenhoven woensdag op Twitter. “En zo’n herbestemming gaat geenszins vanzelf. Vandaar die prijs en de schijnwerper op de herbestemming.”

Vorig jaar gaf hij al een uitgebreidere toelichting. “Waarom zo’n prijs? Omdat een monument zonder herbestemming ten dode is opgeschreven. De benoeming tot monument is van groot belang, maar het vinden van een passende en geaccepteerde bestemming is eigenlijk nog belangrijker!”

Herbestemmingsprojecten die de afgelopen vijf jaar op succesvolle wijze tot stand zijn gekomen, kunnen tot 31 augustus maart worden aangemeld bij het Restauratiefonds, zo liet het ministerie van OCW weten. Vorig jaar ging de prijs naar negen geslaagde herbestemmingen van monumentale kerken en kapellen.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.