Prinses Beatrix brengt bezoek aan Sint Eustatius

Vorsten

13-12-2019 12:16:57

Prinses Beatrix bezoekt vrijdag het Caribische eiland Sint Eustatius, door de eigen bevolking en in het Caribisch gebied ‘Statia’ genoemd. De eendaagse visite staat in het teken van natuurbehoud en sociaal-maatschappelijk werk.

Statia is het zesde en laatste van de Caribische eilanden van het Koninkrijk dat Beatrix na haar aftreden in 2013 bezoekt. De prinses wenste nadrukkelijk geen afscheidstournee, maar koos voor het ondersteunen van de natuurorganisaties die zijn verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).

Beatrix is daarvan sinds de oprichting in 2006 beschermvrouw, een taak die ze zeer serieus neemt en waarvan de over de afgelopen vijf jaar verspreide reizen naar achtereenvolgens Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Saba en Sint Eustatius een uitvloeisel waren. Op Curaçao was de prinses ook al even, maar voor een ander doel.

Naast de bescherming van de op alle eilanden kwetsbare natuur, die niet alleen te lijden heeft van klimaatverandering maar bijvoorbeeld ook van opdringerig toerisme, richtte Beatrix zich bij haar bezoeken op cultuur en zorg voor kinderen en ouderen.

Op Statia gaat de prinses in dat kader onder meer naar de christelijke naschoolse opvang voor meisjes die een veilige verblijfplek nodig hebben. Aansluitend bezoekt ze een jeugdstichting die scholieren helpt met huiswerk en talentontwikkeling.

Meer Nederland