Renovatie Gouden Koets nog niet klaar

Vorsten

11-06-2020 21:57:37

Voorstanders van het parkeren van de Gouden Koets in een museum of het afplakken van een koloniën verheerlijkend zijpaneel hebben nog even de tijd om hun argumenten onder de aandacht te brengen. De Gouden Koets is namelijk in restauratie en de verwachting is dat het pronkstuk niet voor 2021 of mogelijk zelfs 2022 weer bedrijfsklaar zal zijn. Het hof heeft expres nooit een precieze einddatum genoemd om de restaurateurs alle tijd te geven.

Dit jaar zou de Glazen Koets dienst doen op Prinsjesdag, maar dat zal naar verwachting niet gebeuren gezien de beperkende maatregelen rondom de coronacrisis. Om twintigduizend mensen dicht opeengepakt te hebben langs de route van paleis naar Grote Kerk – die vanwege diezelfde maatregelen de Ridderzaal vervangt – is niet wenselijk. Koning Willem-Alexander zal dan met een auto van Huis ten Bosch of het Noordeinde naar de vergaderplaats rijden.

Het was dit jaar de bedoeling dat de Ridderzaal voor het laatst op Prinsjesdag werd gebruikt omdat het Binnenhof – de verzamelnaam voor de gebouwen van Raad van State, Eerste- en Tweede Kamer, de Ridderzaal en het ministerie van Algemene Zaken van minister-president Mark Rutte – grondig moet worden gerenoveerd. Er is besloten om alles in één keer aan te pakken en daar zou dit jaar mee worden begonnen, maar in een tijd van 1,5 meter afstand bewaren en andere regels is niet zeker of alle als tijdelijke behuizing gedachte gebouwen aan de nieuwe eisen voldoen. Daardoor kunnen de werkzaamheden vertraging oplopen.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.