RVD over BOOS: koninklijke familie en leger hebben lange historie

Vorsten

01-06-2022 13:42:04

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dat er een “lange historische band is tussen de koninklijke familie en defensie”. Dat zegt een woordvoerder in reactie op de aankondiging van een uitzending van het BNNVARA-programma BOOS. Hieruit zou blijken dat het ministerie van Defensie al lange tijd de eigen regels overtreedt om de koninklijke familie tegemoet te komen.

Uit het onderzoek rijst het beeld op dat de leden van de koninklijke familie al generaties lang worden voorgetrokken door de krijgsmacht. Zo worden er eretitels verstrekt zonder duidelijke reden. Ook zouden opleidingseisen worden aangepast voor Oranjes.

“De band gaat al eeuwen terug”, reageert de RVD. “Vroeger waren leden van de koninklijke familie zelfs legeraanvoerder. Die band is heel belangrijk voor de koninklijke familie.” Inhoudelijk wil de RVD pas reageren nadat de uitzending en het bijbehorende artikel in Vrij Nederland donderdagmiddag zijn gepubliceerd.

De RVD wil niet zeggen of BNNVARA en Vrij Nederland om een reactie hebben gevraagd aan de koninklijke familie. Volgens BNNVARA beaamt defensieminister Kajsa Ollongren in de uitzending dat leden van de koninklijke familie soms bij defensie een “speciaal traject” volgen.


Meer Nederland