Slachtoffers toeslagenaffaire op paleis Noordeinde

Vorsten

2021-10-06 17:23:33

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag gesproken met een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het gaat om vijf vrouwen die hun verhaal deden in de NPO-documentaire Alleen tegen de Staat, die geproduceerd werd door BNNVARA. Het gesprek vond plaats op Paleis Noordeinde, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst na afloop in een verklaring.

De koning “sprak met de ouders over hun ervaringen en over wat hun is overkomen nadat zij in grote financiële problemen kwamen doordat zij onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen of wanneer kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet”, aldus de RVD.

Het was voor zover bekend de eerste keer dat de koning sprak met slachtoffers van de affaire. De vrouwen hadden na de troonrede, waarin de koning kort sprak over de toeslagenaffaire, een open brief naar de koning gestuurd. Daarin vroegen zij een gesprek met hem.

De brief was dan ook de directe aanleiding voor het gesprek woensdagmiddag. “De koning geeft gehoor aan het verzoek om in gesprek te gaan. Hij vindt het belangrijk naar de verhalen en ervaringen van de ouders te luisteren, en zo op de hoogte te zijn”, zei een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst eerder woensdag.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie