Spanning over zenderen van prinsessen

Vorsten

2021-04-27 11:56:39

De uitzending van de koninklijke deelname aan Koningsdag is dit jaar ‘extra spannend’, aldus NOS-producent Mike van Breemen. Dit omdat het koninklijk gezin voor het eerst ‘gezenderd’ is. Dat betekent dat in principe alles wat wordt gezegd ongefilterd de huiskamers in kan worden geslingerd. Er is in de uitzending geen vertraging ingebouwd, zoals in Amerika bij live-uitzendingen vaak gebeurt om ‘bloopers’ of vloeken tegen te kunnen houden. “Dat gebeurt hier niet.”

Volgens Van Breemen is de huidige opzet van het Koningsdag-programma pas zo’n drie weken geleden tot stand gekomen. In plaats van een programma dat zich grotendeels buiten zou afspelen werd het een “televisie-uitzending.” Dat vergde in korte tijd een enorme omschakeling.

“Voor de inhoud is Eindhoven verantwoordelijk. De NOS doet slechts verslag. Zoals we dat anders ook doen,” aldus Van Breemen. Hij wil dat onderscheid duidelijk benadrukken. “Wij brengen in beeld wat Eindhoven wil laten zien.”

De producent is sinds 1997 betrokken bij de Koninginne/Koningsdag-registratie door de NOS. Behalve dat het potentieel spannender is, is het dit jaar ook gemakkelijker omdat alles zich afspeelt op een klein stukje van het high tech-bedrijventerrein en niet in een stadscentrum.


Meer Nederland