Spraakmakende expositie op Paleis Het Loo

redactievorsten

2013-12-19 12:12:50

Foto Rick Evers

Foto Rick Evers

In het voorjaar presenteert Paleis Het Loo in vijf historische vertrekken het werk van Nederlandse ontwerpers. Voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo wordt afgeweken van een vaste inrichting in deze zalen. Met een nieuwe opstelling, museumstukken uit de depots en toevoeging van kleding, serviezen en kunstobjecten brengt de bekende tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole een spraakmakende dialoog tot stand tussen de vorstelijke smaak van vroeger en Nederlands design van nu.

Uniquole ontwikkelde in 2012 in het Duitse Oranienbaum, in het voormalige Oranje-paleis Schloss Oranienbaum, de succesvolle tentoonstelling ‘Dutch Design, Huis van Oranje’.

Details uit de rijke paleisinterieurs van Het Loo, die anders opgaan in de context van de historische setting, worden door de presentatie van Uniquole uitgelicht. Ook selecteerde zij stukken uit de museumdepots die zelden voor publiek te zien zijn. Beschilderde en gestucte plafonds weerspiegelen op de vloeren, geuren, kleuren en muziek spreken de zintuigen aan en dramatische lichteffecten verleiden de bezoeker anders naar Het Loo te kijken. De Nieuwe Eetzaal, Audiëntiezaal, Slaapkamer van koning-stadhouder Willem III, Salon van prins Willem V en de Zitkamer van koningin Wilhelmina worden vanuit een nieuw oogpunt bekeken.
Sinds de opening van Paleis Het Loo voor publiek in 1984 tonen de veertig ingerichte paleisvertrekken drie eeuwen bewoningsgeschiedenis door de Oranjes. Door hun reizen, staatsbezoeken en huwelijken met buitenlandse prinsen en prinsessen kwamen de Oranjes in contact met exclusieve kunst en vormgeving. Zij kochten kunstwerken aan, namen vormgevers in dienst en traden op als beschermheren van nationale kunst en kunstnijverheid. Uniquole trekt deze lijn door naar 2014.

Foto: Rick Evers, Oranienbaum 2012


Meer Nederland