Sultan van Oman mag auto niet op Leuvense Grote Markt parkeren

Vorsten

2019-12-10 19:09:22

De Omaanse entourage die sultan Qaboos de komende twee maanden vergezelt tijdens zijn bezoek aan België mag geen auto’s meer parkeren op de Grote Markt in Leuven. Veel omwonenden hadden geklaagd over het enorme wagenpark van de sultan waarna een gesprek volgde met politie, stadsbestuur en het gevolg van Qaboos.

De 79-jarige sultan is in Leuven voor medisch onderzoek in het plaatselijke ziekenhuis. Hij heeft daarvoor een compleet hotel afgehuurd. Qaboos kwam zaterdagavond aan en zondag en maandag was zijn komst al direct merkbaar doordat de normaal autovrije Grote Markt vol stond met auto’s van de sultan. Dit leidde in België tot enige ophef.

De politie zegt tegen Belga dat er nu met de entourage van Qaboos is afgesproken dat er geen voertuigen meer op de Grote Markt mogen staan, behalve in het uitzonderlijke geval dat dit om veiligheidsredenen noodzakelijk zou zijn. “De Omaanse delegatie heeft zich geëngageerd om deze afspraken zo goed mogelijk na te leven en benadrukte nogmaals de gastvrijheid van Leuven op prijs te stellen”, aldus een woordvoerder.

Waarom de sultan in België wordt onderzocht, is niet duidelijk. Qaboos kwakkelt al jaren met zijn gezondheid, maar het paleis zwijgt over zijn toestand. De afgelopen jaren reisde hij al meerdere keren naar het buitenland om zich te laten behandelen.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek