Van Vollenhoven: ‘Fouten gemaakt bij visonderzoek’

Vorsten

19-02-2015 15:07:00

APELDOORN – De oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid denkt dat er fouten zijn gemaakt bij het onderzoek naar problemen bij visbedrijf Foppen. Mr. Pieter van Vollenhoven vertelt dat aan Omroep Gelderland. Hij was zelf tot 2011 voorzitter van de raad.

In 2012 overleden er zeker vier mensen en werden duizenden mensen ziek na het eten van met salmonella besmette vis van Foppen uit Harderwijk. In november 2013 publiceerde de Onderzoeksraad er een rapport over met de titel Salmonella in gerookte zalm.

Van Vollenhoven denkt dat de raad te positief heeft geoordeeld over Foppen. Zo werd het bedrijf ‘een van de betere visbedrijven van Nederland’ genoemd in 2013. Het bedrijf staat echter momenteel onder verscherpt toezicht en krijgt wekelijks een controleur van de NVWA op bezoek. Van Vollenhoven: “Dat kan ik niet begrijpen, dat zoiets na zo’n korte tijd gebeurt.”

Ook mist de man van prinses Margriet informatie in het rapport. Er staat bijvoorbeeld niets in over boetes die voor 2012 aan Foppen zijn opgelegd. De overheid valt in zijn ogen ook wat te verwijten. “De overheid moet ervoor zorgen dat het externe toezicht op orde is, zodat ook daadwerkelijk gecontroleerd kan worden of bedrijven zich aan hun eigen regels en de wet houden.”

Meer Nederland