Veel museumbezoekers in voetsporen Oranjes

Vorsten

2013-12-28 07:54:00

AMSTERDAM – Veel musea in Nederland hebben dit jaar flink meer bezoekers over de vloer gehad, waaronder koninklijk bezoek.

Het Rijksmuseum in Amsterdam ontving dit jaar een recordaantal van 2.220.000 bezoekers, dat is ruimschoots een verdubbeling. Sinds de heropening door toenmalig koningin Beatrix op 13 april komen dagelijks tussen de 7000 en 10.000 bezoekers langs. Het Rijksmuseum speelde een belangrijke rol op de dag voor de troonswisseling. Ter ere van haar aftreden en de inhuldiging van koning Willem-Alexander gaf Beatrix in de Eregalerij een diner voor onder anderen de buitenlandse gasten en een deel van de koninklijke familie.

Paleis Het Loo in Apeldoorn en De Nieuwe Kerk in Amsterdam profiteerden beide van de troonswisseling. Meer dan 400.000 bezoekers kwamen dit jaar over de vloer bij Paleis Het Loo. De publiekstrekker was Beeld van Beatrix, waarmee het museum een vliegende start maakte. De toenmalig koningin bezocht de expositie in maart.

Ingehuldigd!

De Nieuwe Kerk in Amsterdam verwelkomde dit jaar 244.000 bezoekers, een stijging van 25 procent. Vooral de openstelling van de kerk na de inhuldiging van koning Willem-Alexander en de tentoonstelling Ingehuldigd! trokken veel belangstellenden.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam noteert in 2013 een recordaantal van 700.000 bezoekers. Toenmalig koningin Beatrix heropende het museum in september 2012. Koningin Máxima opende er in oktober dit jaar de tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde.

Fundatie

Prinses Beatrix heropende in mei dit jaar Museum De Fundatie in Zwolle. Het museum ontving daarna een recordaantal van 170.000 bezoekers, een verdubbeling volgens de museumdirectie.

Toenmalig koningin Beatrix reisde in maart dit jaar af naar Haarlem. De vorstin opende er een jubileumexpositie in het 100-jarige Frans Hals Museum. Het museum in Haarlem ontving dit jaar 195.000 bezoekers, een stijging van 32 procent.

Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch ontving onlangs de 100.000e bezoeker, ruim een half jaar na de heropening van dit museum voor hedendaagse kunst en design door prinses Beatrix. Gelijktijdig opende de prinses in mei in het Museumkwartier van Den Bosch het Noordbrabants Museum, dat sinds de heropening nog meer bezoekers trok.


Meer Nederland