Vorstelijk en persoonlijk welkom voor Beatrix

Vorsten

02-05-2015 19:49:00

WILLEMSTAD – Prinses Beatrix keek er wat verlegen bij zaterdagmorgen in Willemstad. Het kinderkoor Kòrsou el Belcanto verwelkomde haar bij het Curaçao Museum met een zeer persoonlijk lied.

“Prinses Beatrix, bedankt voor alle jaren dat u koningin bent geweest”, zongen de meisjes, die vervolgens bedankten voor alle ondertekende wetten, in ontvangst genomen boeketten, de bezoeken aan de eilanden en nog veel meer. “Is dit het laatste couplet?”, vroeg Beatrix dan ook halverwege aan haar gastvrouw. Dat was het nog niet. Het koor zong dat ze nog wel een tijdje koningin had mogen blijven, maar dat ‘uw zoon, onze koning’ toch ook wel fijn is.

Het was eigenlijk de enige verwijzing naar haar aftreden bij dit eerste bezoek van Beatrix aan Curaçao sinds die troonswisseling. Haar laatste reis naar ‘Dushi Kòrsou’ was samen met Willem-Alexander en Máxima in november 2011. Zoon en schoonzoon bevonden zich zaterdagmorgen op 130 kilometer afstand op Aruba, waar ze hun bliksembezoek aan dat eiland en Bonaire afrondden.

Olie

Beatrix was naar Curaçao gekomen om een kleine tentoonstelling te openen over de oorlogsjaren op het eiland. Dat speelde destijds dankzij zijn raffinaderij een cruciale rol in de olielevering aan de geallieerden. De ontvangst bij het Curaçao Museum was met alle égards, inclusief erewacht van het Vrijwilligerskorps, een erewacht van de Koninklijke Marine en het spelen van de volksliederen.

Bij de opening waren zowel gouverneur Lucille George-Wout als premier Ivar Asjes aanwezig. Wat dat betreft was het welkom niet minder officieel dan toen Beatrix nog koningin was.

Meer Nederland