Koninklijk ontvangst voor koningspaar

Vorsten

13-04-2016 11:23:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdag met koninklijke pracht en praal ontvangen in de Residenz, het voormalig koninklijk paleis van Beieren. Gastheer was echter geen collega-vorst maar minister-president Horst Seehofer van de Duitse deelstaat. Maar de tot 1918 regerende koninklijke familie van Beieren was wel vertegenwoordigd. Hertog Max had aan tafel een ereplaats naast koningin Máxima.

Voor de residentie in het hartje van München hadden zich honderden belangstellenden in de brandende zon verzameld, onder wie ook veel Nederlanders die met oranje shirts en een luid gezongen ‘Oranje boven’ voor een Koningsdagsfeertje zorgden. Het door Beieren ingehuurde Tölzer-knapenkoor had soms moeite er met hun meer klassiek geschoolde gezang er bovenuit te komen.

Na het stormachtige welkom nam minister-president Seehofer zijn Nederlandse gasten mee naar het Porzellankabinett voor een kort privégesprek. Daarna was het tijd voor het tekenen van het Gouden Boek van de deelstaat en een lunch in het pronkvolle Antiquarium, volgens Seehofer een voorbeeld van wat samenwerking tussen Nederland en Beieren vermag.

Seehofer keek uit naar nog nauwere relaties met Nederland. “We passen bij elkaar, dat weten we al generaties”, aldus de premier. Koning Willem-Alexander had in zijn toespraak veel lof voor de ‘Freistaat’, waarbij hij ook de bijdrage van Arjen Robben aan het succes van Bayern München aanstipte tot hilariteit van de honderd genodigden.

Meer Nederland