Prins Laurent eert oorlogsdoden

Vorsten

12-07-2014 14:06:00

LONDEN – Prins Laurent heeft zaterdag voor het eerst sinds zijn ziekte eerder dit jaar weer een publiek optreden vervuld. De Belgische prins vertegenwoordigde in Londen zijn broer koning Filip bij de jaarlijkse herdenking van de tijdens de twee wereldoorlogen gesneuvelde Belgen.

Het was de 80e editie van de plechtigheid. Dat deze in Londen plaatsvond, heeft een bijzondere achtergrond. Bij het overlijden van koning Albert I in 1934 verleende de Britse koning George V de Belgen als eerbetoon aan de ‘soldaat-koning’ de eer om bij het Britse oorlogsmonument – de Cenotaaf – jaarlijks een herdenking te houden voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

De Belgen hebben vanaf 1934 steeds van die gelegenheid gebruik gemaakt. Alleen zijn later bij de herdenking ook de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog meegenomen. De Cenotaaf is de plaats waar de Britten zelf jaarlijks in november hun oorlogsslachtoffers herdenken, in aanwezigheid van koningin Elizabeth en leden van de koninklijke familie.

Bij de herdenking zaterdag waren detachementen van de Koninklijke Militaire School (KMS), de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO), de Centra voor Basisopleiding en Scholing (CIBE/CBOS) en de zeemacht. De Koninklijke Lucht- en Marinekadetten en twee detachementen van Belgische veteranen defileerden samen met Britse oud-strijders en marinekadetten langs het monument.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord