Eis tegen prinses Cristina blijft acht jaar

Vorsten

16-06-2016 14:55:00

De advocaat van de anti-corruptiegroep ‘Schone Handen’ handhaaft de eis dat prinses Cristina acht jaar achter slot en grendel belandt voor haar medeplichtigheid aan de belastingfraude van haar man Iñaki Urdangarin. Dat maakte Virginia López Negrete van ‘Manos Limpias’ donderdagmorgen duidelijk in haar slotpleidooi in de zaak ‘Nóos’.

Volgens López Negrete wist de prinses van de duistere handelingen van Iñaki, was ze daar door opleiding en afkomst ook slim genoeg voor en had ze via de gezamenlijke holding Aizóon royaal geprofiteerd van het wegsluizen en voor de belasting verduisteren van geld. Dat Cristina de vermoorde onschuld speelde in het al maanden durende proces, was onterecht.

‘Schone Handen’ heeft zich als burgerpartij gevoegd in het proces, waarin naast Cristina en Iñaki nog 15 mensen terecht staan voor de rechtbank van Palma op Mallorca. De openbaar aanklager van Financiën, Pedro Horrach, had eerder deze week nog benadrukt dat de prinses niet vervolgd zou moeten worden, in tegenstelling tot haar echtgenoot tegen wie 19,5 jaar gevangenisstraf is geëist.

Cristina’s eigen advocaat vroeg vrijspraak en wil ‘Manos Limpias’ aanklagen voor laster en het tegen beter weten in vervolgen van de Infanta, zoals de titel van de zus van koning Felipe luidt. De uitspraak in de zaak wordt op 22 juni verwacht.

Meer Spanje