Felipe en Letizia minuut stil voor Manchester

Vorsten

2017-05-23 12:34:00

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia hebben dinsdagmiddag een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Dat deden ze in Barcelona, waar ze studiebeurzen uitdeelden aan 120 studenten.

Felipe was dinsdag een van de eerste royals die reageerde op de zelfmoordaanslag in Manchester. “Woorden schieten tekort om deze moordenaars te veroordelen”, twitterde de Spaanse vorst. Bij een zelfmoordaanslag na een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande kwamen maandagavond zeker 22 mensen om. Tientallen raakten gewond.

Ook in België wordt stilgestaan bij het drama in Manchester. Op het Koninklijk Paleis van Brussel hangen de vlaggen dinsdag halfstok. “België is solidair met het Verenigd Koninkrijk en brengt hulde aan de slachtoffers van de aanslag in Manchester”, luidde de boodschap van het hof op Twitter. Koning Filip liet eerder al weten “mee te leven met de Britse bevolking”. “Onze gedachten gaan uit naar slachtoffers en gewonden in Manchester en hun naasten.”

Telegram

Op de website van het Zweedse hof verscheen dinsdagmiddag een telegram dat koning Carl Gustaf naar koningin Elizabeth stuurde. Daarin brengt de Zweedse vorst, die momenteel op staatsbezoek is in Indonesië, zijn “oprechte medeleven” over aan zijn Britse collega.

Elizabeth liet op haar beurt weten dat “de hele natie” is geschokt. Ze noemde de zelfmoordaanslag “een vreselijke gebeurtenis” en prees de inwoners van Manchester en de uitgerukte hulpdiensten.

Ook koning Willem-Alexander zei “intens mee te leven” met de slachtoffers en hun naasten. Hij liet via Facebook weten “diep geraakt” te zijn door de “huiveringwekkende aanslag”.


Meer Spanje

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?