Koning Felipe even niet de langste

Vorsten

2015-07-15 16:44:00

MADRID – Het is niet vaak dat koning Felipe (1,97 meter) tegen zijn gesprekspartner moet opkijken. Woensdag echter moest de Spaanse koning zijn meerdere erkennen in NBA-ster Pau Gasol Saenz (2,13 meter). De basketballer kreeg in Madrid uit handen van Felipe de ‘Camino Real’ prijs. Die werd dit jaar voor de derde keer toegekend en gaat naar mensen die in de Verenigde Staten zorgen voor betere bekendheid en een goed imago van Spanje.

Pau Gasol heeft dat in vele opzichten gedaan, aldus de koning in zijn toespraak bij de prijsuitreiking. Gasol was in 2002 de beste nieuweling in de Amerikaanse profcompetitie, won met de Los Angeles Lakers tweemaal het profkampioenschap en werd vijf keer gekozen in het team van beste spelers van de NBA. De tegenwoordig bij de Chicago Bulls spelende Gasol (35), won met de Spaanse nationale ploeg tweemaal Olympisch zilver.

Felipe prees Gasols werk buiten het sportveld, met inzet voor onder meer de jeugd en liefdadigheid, onder meer als ambassadeur van Unicef. Hij had de prijs, die eerder werd toegekend aan de tenor Placido Domingo en cardioloog Valenti Fuster, meer dan verdiend.

De naam van de onderscheiding verwijst naar de ‘koninklijke weg’ die vroeger vanuit Mexico naar het noorden leidde, naar de huidige Verenigde Staten. Degenen die de prijs ontvangen leggen als het ware diezelfde weg af, waarbij Spaanse invloed naar Amerika wordt gebracht.


Meer Spanje

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt