Spaans koningspaar neemt dochters mee naar videoconferentie

Vorsten

2020-06-26 18:57:42

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje namen vrijdag weer plaats voor een videoconferentie. Het echtpaar kreeg dit keer vanuit het Zarzuela-paleis in Madrid versterking van dochters Leonor en Sofia, is te zien op foto’s die het Spaanse hof heeft gedeeld.

Het gezin videobelde met de vier winnaars van de prijzen van de Stichting Prinses van Girona, die jaarlijks worden uitgereikt aan mensen tussen de 16 en 35 jaar die zich op verschillende terreinen hebben onderscheiden met bijvoorbeeld werk of onderzoek dat voor positieve veranderingen in de samenleving zorgt. Dat Leonor aanschoof was logisch, de prinses is erevoorzitter van de stichting. Prinses van Girona is haar Catalaanse titel.

Felipe gaf zijn dochter aan het begin van het gesprek dan ook het woord. Leonor begroette iedereen – in het Catalaans – en sprak uit dat ze het jammer vond dat de prijsuitreiking dit jaar vanwege de coronacrisis niet kon plaatsvinden op de gebruikelijke wijze.

De 14-jarige Spaanse troonopvolgster maakte tijdens de prijsuitreiking vorig jaar in Barcelona haar officiële debuut in het naar onafhankelijkheid strevende Catalonië. Het bezoek van het koninklijk gezin ging destijds gepaard met scherpe beveiligingsmaatregelen en een grote politiemacht, omdat Catalanen protesteerden tegen de komst van de koninklijke familie. Honderden Catalanen hadden zich voor de poorten van het gebouw waar de ceremonie plaatsvond verzameld en ook voor het hotel waar ze verbleven, werd een lawaaiprotest gehouden.


Meer Spanje

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt