Spaanse majesteitschennispleger opgepakt

Vorsten

2021-02-16 14:09:03

De Spaanse rapper Pablo Hasel is dinsdagochtend gearresteerd na een bestorming van een universiteit in de Catalaanse stad Lleída. Daar zat Hasel verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen.

De rapper is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij koning-emeritus Juan Carlos een maffiabaas.

De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien. Meer dan tweehonderd artiesten, waaronder de filmregisseur Pedro Almodovar, acteur Javier Bardem en zanger Joan Manuel Serrat, hebben een petitie tegen zijn gevangenisstraf getekend. De opgelegde straf zou volgens hen een ernstige beperking van de artistieke vrijheid zijn.

Toen Hasel dinsdagochtend werd omringd door politieagenten, deelde hij nogmaals een aantal omstreden uitspraken. “De tweets waarvoor ik binnen enkele minuten of uren in de gevangenis wordt gezet. Morgen kan jij dit zijn”, schreef hij op Twitter.


Meer Spanje

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?