Spanjaarden nieuwsgierig naar kosten koningshuis

Vorsten

2016-04-25 17:25:00

Spanjaarden die op basis van de in 2014 ingevoerde wet op openheid van de overheid vragen naar kosten van bijvoorbeeld de beveiliging of het transport van de koninklijke familie, krijgen geen antwoord. Dat valt onder de vertrouwelijkheid, mede om de veiligheid van koning Felipe en zijn familie te waarborgen.

Sinds in december 2014 het zogenoemde ‘transparantie portaal’ in werking is getreden zijn er bijna 200 vragen binnengekomen over het Koninklijk Huis. Van de vraag wat de er jaarlijks wordt uitgegeven aan water, elektriciteit en verwarming in het Zarzuela-paleis, tot wie er op door de luchtmacht uitgevoerde vluchten voor de koninklijke familie buiten de Borbóns zelf allemaal mee mogen vliegen.

Vragen waren er ook over het aantal beveiligers, in het algemeen en voor ieder lid van de koninklijke familie afzonderlijk en over de verhuizing van het kantoor van koning-emeritus Juan Carlos in het Koninklijk Paleis. Daarvoor moesten inderdaad voorzieningen zoals het aan leggen van Wi-Fi worden getroffen, zo kreeg een vraagsteller te horen.


Meer Spanje

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt