Britse rel over vlag halfstok voor Abdullah

Vorsten

24-01-2015 14:28:00

LONDEN – Londen heeft stilgestaan bij de dood van de Saudische koning Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud door de vlaggen op openbare gebouwen halfstok te hangen. Dit vlagvertoon is veel Britten in het verkeerde keelgat geschoten, omdat het met de mensenrechten in het Arabische koninkrijk slecht gesteld is, berichtten Britse media zaterdag.

Pas nog kwam een Saudische blogger in het nieuws die duizend stokslagen en tien jaar cel moet krijgen wegens het beledigen van de islam. Daar is ook in Saudi-Arabië een discussie over, maar de eerste vijftig stokslagen heeft de blogger in ieder geval al gehad.

Politici van vrijwel alle Britse partijen uitten zaterdag hun ongenoegen over het besluit de overleden monarch zo publiekelijk te eren. Ze wezen bijvoorbeeld op de vele doodstraffen die er na dubieuze rechtszaken worden voltrokken. Maar volgens het ministerie van Cultuur, Media en Sport is het volstrekt gebruikelijk de vlaggen twaalf uur lang halfstok te hangen bij de dood van een buitenlandse monarch met wie de Britten goed relaties hebben gehad.

Meer Overig