Belastingvrijstelling koning weer onder vuur

Vorsten

2014-10-07 15:22:00

DEN HAAG – De belastingvrijstelling van de koning moet verdwijnen. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei dat dinsdag bij het debat over de begroting van het koninklijk huis. Hij vroeg premier Mark Rutte daar op in te gaan. Ook overweegt hij een motie van de SP te steunen om paal en perk te stellen aan de fiscale privileges voor leden van het koningshuis.

Het debat in de Tweede Kamer wordt vanaf de publieke tribune gadegeslagen door Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-partner van prinses Margarita

De PvdA en andere fracties pleitten in voorgaande jaren ook al voor het aanpakken van de belastingvrijstelling, maar dat leidde toen niet tot maatregelen. Koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering.

Paleizen

In de Kamer is ook brede kritiek op de peperdure verbouwing van paleizen en op de ondoorzichtige manier waarop de kosten voor het koningshuis over de overheidsbegrotingen worden uitgesmeerd. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg betitelde dat laatste als ”beschadigende knulligheid”.

D66-leider Alexander Pechtold riep Rutte op de koning te beschermen tegen de ophef die regelmatig ontstaat over de hoge kosten van het koningshuis. Volgens Recourt moet het kabinet kritisch zijn op de uitgaven voor het koningshuis en dient de koning net zo behandeld te worden als anderen.

Waardering was er wel voor de rol die Willem-Alexander speelt als verbindende factor in de samenleving, bijvoorbeeld na de ramp met de MH17. Volgens de PvdA heeft de vorst ook een taak bij het bestrijden van polarisatie tussen autochtonen en allochtonen.

De Kamer spreekt dinsdag ook over de begroting van Algemene Zaken, het departement van Rutte. SP’er Ronald van Raak vroeg opheldering over het voortdurend lekken van begrotingsstukken rond Prinsjesdag. De SP wil dat het kabinet de begroting meteen openbaar maakt als de besluiten daarover genomen zijn.


Meer Vorstenhuizen