Constantijn: hulp bij big data nodig

Vorsten

2014-09-04 12:29:00

LEIDEN – Bij het inzetten van big data kunnen beleidsmakers de hulp van wetenschappers goed gebruiken. Dat heeft prins Constantijn donderdag in Leiden bij de opening van het Leiden Centre of Data Science gezegd.

De prins opende het virtuele centrum voor onderzoek naar big data met een druk op de knop, zo laat de universiteit weten. Constantijn studeerde zelf rechten in Leiden. Hij is bekend met big data vanuit zijn werk als kabinetschef van eurocommissaris Neelie Kroes, de commissaris voor Digitale Agenda in Brussel.

De prins ging in zijn speech in op de vele aspecten van big data. “Niet alleen in economische zin, maar ook morele aspecten spelen een rol. Wie is de eigenaar van de data? Big data zal volwassen worden en grote impact op onze wereld hebben. Beleidsmakers beginnen nog maar net vat te krijgen op het fenomeen en de kansen en uitdagingen waar we voor staan. Zij hebben daarbij de hulp en ondersteuning van de wetenschap hard nodig.”

Big data is een verzamelnaam voor gegevens die zo veelomvattend zijn dat ze niet in één bepaald systeem onderhouden kunnen worden. Het gaat om gegevens die gebruikt kunnen worden bij statistische analyses.


Meer Vorstenhuizen