Onderscheiding Philip leidt tot discussie

Vorsten

2015-01-29 16:10:00

LONDEN – Buckingham Palace geeft geen uitsluitsel over wie prins Philip tot ‘ridder in de Orde van Australië’ zal slaan. Alle vragen daarover worden terugverwezen naar de Australische regering, aldus de Sydney Morning Herald die donderdag bericht over het stilzwijgen van het paleis.

De Australische premier Tony Abbott heeft ter gelegenheid van Australia Dag de echtgenoot van koningin Elizabeth de hoogste onderscheiding van zijn land gegeven vanwege zijn ‘talrijke verdiensten’ voor Australië. Abbott nam dat besluit alleen, en na de bekendmaking is er een storm van kritiek losgebarsten. Veel Australiërs namen er aanstoot aan dat een ‘buitenlander’ op de nationale feestdag met zo’n archaïsche onderscheiding werd vereerd.

Abbott, die de in 1983 afgeschafte ridderorde weer invoerde, wees alle bezwaren van de hand. Koningin Elizabeth staat als staatshoofd van Australië ook aan het hoofd van de Orde. De twee Dame’s en de ene Ridder die de orde sinds de herinvoering ontvingen, kregen de onderscheiding allen persoonlijk uit handen van de vorstin.

Prins Philip zou dan voor zijn vrouw moeten neerknielen om de ridderslag te ontvangen. ‘Sta op, liefste’, zou Elizabeth na die slag tegen de nieuwe ridder kunnen zeggen, fantaseren de Australische kranten spottend.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig