Doopjurk George en Charlotte te bewonderen

Vorsten

22-07-2016 06:41:00

Doopjurk

Royaltyliefhebbers kunnen vanaf zaterdag de tentoonstelling ‘Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe’ bekijken in Buckingham Palace. Onder de stukken van de expo over de kleding van koningin Elizabeth door de jaren heen, bevindt zich de jurk die prins George en prinses Charlotte droegen bij hun doop.

De witte, kanten jurk is een replica van de doopjurk die de toen één maand oude Elizabeth droeg bij haar doop in 1926. Die jurk was in 1841 gemaakt in opdracht van koningin Victoria voor haar eerste kind, prinses Victoria. Sindsdien werd het kledingstuk door zestig koninklijke baby’s gedragen. In 2004 was de jurk echter te fragiel geworden om nog langer te gebruiken, waardoor Elizabeth een replica liet maken.

Andere topstukken in de expositie zijn de zijden trouwjurk die Elizabeth droeg tijdens haar huwelijksceremonie in 1947, de geborduurde satijnen jurk die de Queen aan had tijdens haar kroning in Westminister Abbey in 1953 en de opvallende groene jurk en jas die ze droeg tijdens Trooping the Colour afgelopen juni.

De tentoonstelling loopt van 23 juli tot en met 2 oktober. De expositie is onderdeel van een grotere tentoonstelling over de kleding van de Britse koningin. In haar Schotse verblijfplaats Palace of Holyroodhouse zijn nog tot en met 16 oktober kledingstukken van Elizabeth te bewonderen. En van 17 september tot en met 8 januari kan dit ook in Windsor Castle. In totaal zijn zo’n 150 kledingstukken te zien. Voor elke locatie zijn bijpassende stukken gekozen. Zo draait het in de Schotse expo veel om tartan en bij Windsor Castle zullen veel avondjurken te zien zijn.

Meer Verenigd Koninkrijk