Elizabeth krijgt plek in Schotse grondwet

Vorsten

17-06-2014 15:48:00

EDINBURGH – Er is plaats voor koningin Elizabeth in de voorlopige grondwet van een onafhankelijk Schotland. Dat heeft de vice-eerste minister Nicola Sturgeon bij de presentatie van het ontwerp van de constitutie laten weten.

De grondwet moet in 2016 in werking treden, op voorwaarde dat de Schotten op 18 september in een referendum instemmen met onafhankelijkheid. Dan zou er een einde komen aan de unie sinds 1707 met Engeland en Wales.

De tijdelijke grondwet – er wordt later gewerkt aan een definitieve versie – bepaalt onder meer dat Elizabeth staatshoofd wordt (blijft) van de nieuwe democratische staat. Ook zijn er bepalingen over vlag en volkslied en het nucleairvrij maken van Schotland, waar Groot-Brittannië nu zijn Trident nucleaire onderzeeboten heeft gestationeerd.

Dat Engeland en Schotland een staatshoofd delen is niet ongebruikelijk. In feite gebeurde dat al lang voordat beide landen werden verenigd in één koninkrijk. Koningin Elizabeth is bovendien nu al staatshoofd van 16 landen. Eén meer of minder maakt dan niet uit.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel