Queen opent nieuwe Britse parlementaire jaar in Londen

Vorsten

2021-05-11 03:58:57

Koningin Elizabeth opent dinsdag het Britse parlementaire jaar met een toespraak in de Houses of Parliament. Het is voor de Britse vorstin de eerste keer dat ze publiekelijk naar buiten treedt sinds het overlijden van haar man prins Philip begin april. Het is bovendien de eerste keer in lange tijd dat de Queen weer eens in Londen komt. Elizabeth heeft de afgelopen coronatijd voornamelijk doorgebracht op Windsor Castle.

Vanwege de coronamaatregelen ziet de hele dag er iets anders uit dan normaal. In tegenstelling tot andere jaren zal de koningin dinsdag niet met de koets vanuit Buckingham Palace naar Westminster worden gebracht. In plaats daarvan zal Elizabeth in een Bentley-limousine worden vervoerd en is er geen militaire erehaag om haar te begroeten.

Daarnaast zijn er minder mensen welkom en moet iedereen die in het Hogerhuis naar de speech van de Queen komt luisteren – voornamelijk leden van het parlement en andere hoogwaardigheidsbekleders – een negatieve coronatest overhandigen en een mondkapje dragen.

Speech

In de toespraak van Elizabeth, die door de Britse regering is geschreven, wordt vooruitgeblikt op het komende politieke jaar. Onder meer het te voeren beleid en potentiële nieuwe wetsvoorstellen komen hierin ter sprake. De Queen leest de toespraak zittend voor op de troon met naast zich haar zoon Charles.

De Prince of Wales begeleidt zijn moeder sinds 2017 bij de opening van het nieuwe Britse parlementaire jaar. Voorheen zat zijn vader prins Philip naast Elizabeth tijdens het voorlezen van haar speech. Philip ging vier jaar geleden echter met pensioen, waardoor de begeleidende taak op de schouders van Charles kwam te liggen.

Het is overigens de eerste opening van het Britse parlement sinds december 2019. Toen werd de nieuwe regering van premier Boris Johnson geïnstalleerd. Vorig jaar vond de opening daardoor niet plaats, vermoedelijk ook niet wegens corona en de lockdown waar het Verenigd Koninkrijk zich lange tijd in bevond.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?