Richard III: sadist of man van zijn tijd?

Vorsten

26-03-2015 13:45:00

LEICESTER – De middeleeuwse koning Richard III die donderdag is herbegraven, is de boeken ingegaan als een van de slechtste koningen van Engeland. Hij zou onrechtmatig de troon hebben gegrepen en verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn twee neefjes. Was Richard echt zo’n sadist als hij een eeuw na zijn dood werd geschetst door William Shakespeare?

Richard was de jongere broer van koning Edward IV, die in 1483 overleed en de troon naliet aan zijn oudste zoon, de twaalfjarige Edward. Richard raakte verwikkeld in een machtsstrijd met Edwards weduwe. Hij zette de jonge Edward en zijn broertje Richard gevangen in de Tower van Londen en werd zelf uitgeroepen tot regent.

Richard liet de neefjes tot bastaards verklaren, omdat Edward in het geheim eerder getrouwd zou zijn geweest. Daarop werd hij zelf gekroond. Van de prinsen in de Tower is nooit meer een levensteken vernomen. Vermoedelijk heeft Richard ze laten vermoorden, maar zeker is dat niet.

Paard

De koning sneuvelde twee jaar later tijdens de Slag bij Bosworth, in Shakespeares verhaal met de laatste woorden ‘’Een paard, een paard, mijn koninkrijk voor een paard!’’. Volgens de overlevering rolde zijn kroon onder een doornstruik en werd Hendrik VII ter plekke tot koning gekroond.

Onder die Tudorkoning en diens kinderen bleef weinig heel van Richards reputatie, maar historici zien dat nu ook als een vorm van pr. Over het algemeen wordt nu aangenomen dat het wel meeviel met de bloeddorst van Richard. Hij was vooral een man van zijn tijd, die deed wat hij kon om politiek en fysiek te overleven.

Meer Verenigd Koninkrijk