Expositie Leven met Oranje verlengd

Vorsten

2014-02-05 15:50:00

HILVERSUM – De tentoonstelling Leven met Oranje is met drie maanden verlengd. Bezoekers van Beeld en Geluid in Hilversum krijgen nog tot en met 1 juni de kans de expositie in het audiovisiueel archief te zien.

De tentoonstelling wordt vanaf 17 april uitgebreid met amateurfilmmateriaal dat verzameld is met het project Mijn band met Oranje. Voor dit filmproject ging Beeld en Geluid het afgelopen jaar heel specifiek op zoek naar amateurfilms die een relatie hebben met het koningshuis. Doel van de actie was het opvullen van de veelal ontbrekende periode, vanaf 1980, in de collectie van amateurfilm. Homevideo’s uit deze periode dreigen langzaam maar zeker te verpulveren. Hierdoor dreigt een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed verloren te gaan.

Naar aanleiding van de actie Mijn band met Oranje werd vele uren en heel divers materiaal ingezonden. ”Van Coevorden tot Curaçao zijn filmpjes ingestuurd: van de Oranje-protesten in 1981 tijdens Koninginnedag in Breda tot het officiële bezoek van de Oranjes aan Aruba in 2011 en van de inhuldiging van koning Willem-Alexander tot beelden van prins Bernhard in Uganda”, staat op de website van Beeld en Geluid.

De tentoonstelling Leven met Oranje bevat bijna 200 jaar Oranje-geschiedenis. Op de expositie bevinden zich 17 beeldschermen van 2 meter hoog. De beelden zijn gerangschikt naar de thema’s sporten, rouwen, werken, strijden en vieren.


Meer Vorstenhuizen