Felipe: troonswisseling Nederland inspireerde

Vorsten

2014-10-15 16:53:00

DEN HAAG – De troonswisseling in Nederland is een inspiratie geweest voor het Spaanse koningshuis. Dit zei de Spaanse koning Felipe woensdag in Den Haag tijdens zijn kennismakingsbezoek aan Nederland.

De nieuwe koning van Spanje deed deze uitspraken tijdens zijn bezoek aan het gebouw van de Eerste Kamer, waar hij met zijn vrouw koningin Letizia werd ontvangen door de Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en de Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Felipe volgde op 19 juni 2014 zijn vader Juan Carlos op als koning van Spanje. Willem-Alexander besteeg ruim een jaar eerder de troon op 30 april 2013.

Samenwerken

Felipe onderstreepte in Den Haag eveneens de goede verhoudingen tussen Nederland en Spanje, zo vermeldt de website van de Eerste Kamer. ”Zowel Spanje als Nederland hebben een open houding naar de wereld. De landen hebben gemeenschappelijke normen en waarden, maar ook gemeenschappelijke zorgen en problemen. Door samen te werken en knowhow te delen kunnen deze problemen worden aangepakt. Solidariteit is daarbij cruciaal.”

Broekers-Knol sprak in haar toespraak over de rijke geschiedenis en de warme banden tussen Nederland en Spanje. In de veranderlijke wereld van vandaag is het belangrijk samen op te trekken, sprak de Senaatsvoorzitter.

Kamervoorzitter Van Miltenburg dankte het koningspaar voor hun bezoek. Zij haalde aan dat een delegatie van Tweede Kamerleden het Spaanse parlement recentelijk heeft bezocht. Bij dat bezoek werd besproken hoe nationale parlementen invloed kunnen uitoefenen op de totstandkoming van Europees beleid.


Meer Vorstenhuizen