Koning reikt Militaire Willems-Orde uit

Vorsten

2014-10-20 13:46:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander reikt op donderdag 4 december op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uit aan infanterist majoor Gijs Tuinman. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend.

Tuinman krijgt de Militaire Willems-Orde voor zijn ‘voortdurend heldhaftig, beleidvol en moedig optreden’ tijdens een uitzending naar Afghanistan.

Bij het uitreiken van de versierselen van de Willems-Orde deelt de koning een ridderslag uit. Hij slaat de nieuwe ridder daarvoor met de vlakke hand op de schouder.

Marco Kroon

De laatste die een Willems-Orde kreeg, was commando kapitein Marco Kroon, in 2009. Er zijn nog vier dragers van de Militaire Willems-Orde in leven, twee Nederlanders, een Brit en een Amerikaan. Daarnaast zijn er enkele nationale en internationale militaire eenheden die de onderscheiding hebben gekregen.

De Militaire Willems-Orde is de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding en tevens hoogste ridderorde. Koning Willem I gaf in 1815 de eerste orde aan erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor moed, beleid en trouw tijdens de veldtocht tegen Napoleon.


Meer Vorstenhuizen