Blije gezichten bij Nationale Theater na koninklijke steun

Vorsten

2020-06-03 22:58:26

Louter blije gezichten woensdagavond in het Theater aan het Spui waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste voorstelling – deels eigenlijk nog maar een try-out – hadden bijgewoond van Het Nationale Theater. Dat mocht deze week voor het eerst in bijna drie maanden de deuren weer openen, al was het maar voor een heel beperkt publiek. “Het is goed gegaan”, aldus Lowie Smink, hoofd productie en planning van HNT.

Regisseurs Noël Fisscher en Eric de Vroedt bedankten het koningspaar voor de steun en solidariteit die zij toonden om zo snel al naar het theater te komen. Volgens de richtlijnen van de regering moest dat bij voorkeur in eigen stad, maar dat was met Het Nationale Theater om de hoek van paleis Huis ten Bosch geen probleem. Fisscher had het wel spannend gevonden, want er was met ‘U bent mijn moeder’ slechts één keer gerepeteerd.

“Tof dat jullie er zijn”, vond ook actrice Romana Vrede, die met een heel intense en ontroerende ‘Liefdesverklaring’ een ode bracht aan het publiek en bij het samenspel met de zaal ook het koningspaar niet oversloeg. Het spelen voor een noodgedwongen bijna lege zaal was een uitdaging voor de acteurs vertelde Smink, maar het publiek voelde zich wel meer bij het spel betrokken. Het was allemaal veel persoonlijker en dat kwam woensdagavond ook vanwege de zeer actuele stukken.

Het Nationale Theater komt de komende tijd met zeventien aan de omstandigheden aangepaste werken, die overal gespeeld kunnen worden. Als het moet ook in de buitenlucht vertelde Eric de Vroedt. In juni en juli wordt maar liefst 77 keer gespeeld, want het theater gaat ook ’s middags open. Onder het motto ‘Het Nationale Theater speelt altijd’ gaan de voorstellingen ook op toernee door Nederland. “Zolang het op deze manier moet.”


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt