Koningin Máxima pleit voor toegang tot banken

Vorsten

07-10-2016 17:01:00

Koningin Máxima heeft in Washington nogmaals benadrukt hoe belangrijk toegang tot de financiële sector is in het bestrijden van armoede en het terugdringen van ongelijkheid in de wereld. De koningin sprak vrijdag tijdens een bijeenkomst rond de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Máxima sprak in haar rol als speciaal ambassadeur van de Verenigde Naties op het gebied van ‘financial inclusion’. Dat is het streven om iedereen ter wereld toegang te geven tot de dienstverlening van de financiële sector.

Bankrekeningen, verzekeringen, kredieten en eenvoudige betaalmogelijkheden kunnen een enorm verschil maken voor mensen die nu geen toegang hebben tot de financiële sector, benadrukte de koningin. ”Wie kan sparen, kan meer investeren en zijn inkomen verhogen. Verzekeringen kunnen ervoor zorgen dat mensen niet alleen uit armoede ontsnappen, maar er ook niet in terugvallen.”

Kleine boeren

Sinds 2011 hebben wereldwijd zo’n 700 miljoen mensen toegang gekregen tot financiële diensten, stelde Máxima. “Maar er zijn er 2 miljard over die we nog moeten bereiken”, voegde ze daaraan toe. Daarbij moeten inspanningen zich volgens haar vooral richten op kleine boeren en andere ondernemers en op vrouwen.

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew onderschreef het belang van toegang tot de financiële wereld en wees daarbij ook op veiligheidsoverwegingen. “Zonder toegang tot banken blijven mensen in de cash-economie, waar geen controle is op geldstromen. Betere toegang helpt in de strijd tegen illegale geldstromen.”


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.