Micro-portret van de koning in 3D geprint

Vorsten

2015-04-23 13:00:00

LEIDEN – Koning Willem-Alexander is vereeuwigd in een micro-3D-portret. Studentondernemers van de Leiden Bio Science Park foundation hebben het beeldje ter grootte van een zoutkorrel gemaakt met een speciale 3D-printer.

Stereolithografie, zoals de techniek heet die ze gebruikten, bestaat al langer maar de studenten hebben een eigen manier gevonden om heel precieze controle te krijgen over het proces. Naar eigen zeggen wilden ze voor een eigen idee iets kleins maken, maar kwamen ze erachter dat zoiets heel duur en moeilijk is. Daarom ontwierpen ze zelf in een kelder een machine om dit te doen.

Het micro-3D-portret van de koning is geplaatst op een sokkel van de Leidse instrumentmakers School: de studenten maakten voor deze speciale gelegenheid een instrumentje van glas, metaal en elektronica waarmee het beeldje oranje oplichtend zichtbaar gemaakt is – een knipoog naar Koningsdag.

Het beeldje wordt op Koningsdag door de vice-voorzitter van de Universiteit Leiden overhandigd aan burgemeester Henri Lenferink van Leiden.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig