Felipe VI in september bij Obama

Vorsten

17-06-2014 15:34:00

MADRID – Koning Felipe VI heeft in september een eerste ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama. De koning reist dan naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarbij traditiegetrouw ook de Amerikaanse president aanwezig is. Felipe VI die deze week zijn vader koning Juan Carlos opvolgt, kan zich in New York op een internationaal platform presenteren als nieuw staatshoofd.

De nieuwe vorst gaat ook op kennismakingsbezoek bij de buurlanden, zo heeft het paleis dinsdag bevestigd. Op het lijstje staan vooralsnog Portugal, Frankrijk en Marokko. Of de koning evenals zijn Nederlandse en Belgische collega’s Willem-Alexander en Filip ook verder Europa intrekt en ook komt kennismaken bij de andere monarchieën is nog niet bekend. Willem-Alexander en Máxima waren vorig jaar in Madrid, het bezoek van Filip en Mathilde is door de Spaanse troonswisseling komen te vervallen.

De Amerikaanse president Obama heeft in het weekeinde telefonisch afscheid genomen van koning Juan Carlos. In het telefoongesprek prees hij de koning uitvoerig. Obama sprak over een ‘historische’ regering van Juan Carlos, die de bijzondere banden met de Verenigde Staten altijd in ere heeft gehouden.

Meer Spanje