Koning Felipe moet eerbetoon leiden voor Spaanse doden

Vorsten

18-05-2020 14:07:20

De Spaanse regering van premier Pedro Sánchez werkt aan een nationale dag van rouw en herdenking voor de bijna 28.000 dodelijke slachtoffers van het coronavirus. Het is de bedoeling dat koning Felipe de plechtigheid leidt. Een datum is nog niet vastgesteld. Daarvoor moeten eerst meer beperkende maatregelen in Spanje zijn opgeheven.

Premier Sánchez zei zaterdag dat hij de noodtoestand die in het land geldt en die formeel nog tot 24 mei van kracht is, nog één keer wil verlengen. Hij moet daarvoor nog wel instemming krijgen van het parlement. Spanje behoort tot de zwaarst getroffen landen met meer dan 231.000 vastgestelde besmettingen. Dat is wereldwijd het op vier na hoogste aantal. Het dodental behoort ook tot het hoogste, na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië.

Koning Felipe en koningin Letizia hebben erg hun best gedaan om de afgelopen weken in beeld te blijven door vanuit het Zarzuela-paleis veelvuldig te bellen, videogesprekken en conferenties te houden en de koning ontving ook een aantal ministers.

Het koningspaar wilde daarmee aantonen zeer begaan te zijn met de ernstige situatie in het land. Felipe wilde ook een ander beeld oproepen dan zijn vader Juan Carlos in 2012 tijdens de minder dodelijke maar voor Spanje wel ingrijpende economische crisis toen hij zei begaan te zijn met het lot van de Spanjaarden en ondertussen zelf op olifantenjacht ging in Botswana.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord