Militairen uit Madrid vieren feestdag met koning Felipe

Vorsten

11-10-2020 16:41:34

Alleen in Madrid gestationeerde militairen nemen maandag deel aan de officiële viering van het ‘Fiesta Nacional’, de nationale feestdag van Spanje. De enige uitzondering op die regel vormt het Spaanse Vreemdelingenlegioen, dat dit jaar zijn eeuwfeest viert en extra in het zonnetje wordt gezet op de Plaza de la Armería – het voorplein van het Koninklijk Paleis in Madrid.

Vorig jaar namen 3500 militairen deel aan het defilé ter gelegenheid van de feestdag. Dit jaar worden iets meer dan 500 man ingezet voor de sobere ceremonie met het hijsen van de vlag, herdenken van gevallen soldaten en een miniparade, liet het ministerie van Defensie weten in een persbericht over de viering die is aangepast aan de coronaregels en de afgelopen vrijdag voor Madrid afgekondigde noodtoestand.

Die houdt onder meer in dat inwoners van de verschillende gemeenten in de hoofdstedelijke regio hun stad niet uit mogen, en dat alle verkeer beperkt moet blijven. Vandaar ook dat de militairen die aan de plechtigheid met koning Felipe en zijn gezin deelnemen dit keer uit de regio Madrid komen. Extra aandacht krijgen de medische troepen die de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis belangrijk werk hebben verricht door in de gezondheidszorg te helpen. Het motto van de ceremonie is ‘de kracht die ons verenigt’.

Het is een motto dat niet iedereen ter harte neemt. Het rechts-populistische Vox heeft opgeroepen maandag gemotoriseerde demonstraties te houden onder de leus “Spanje op straat. Tegen een criminele en totalitaire regering”. Vox is tegen alle scherpe voorzorgsmaatregelen die de federale regering uiteindelijk alleen kon opleggen via het uitroepen van de noodtoestand omdat de regionale regering er niets voor voelde.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.