Spaanse media beoordelen jarige koningin Sofia verschillend

Vorsten

02-11-2020 13:34:45

Spaanse media staan maandag stil bij de 82e verjaardag van koningin Sofia. De dames- en roddelbladen richten zich daarbij op haar vermeende eenzaamheid terwijl de meer serieuze kranten berichten over haar werkzaamheden. Zo was Sofia afgelopen week nog op de Canarische eilanden om met eigen ogen te zien wat er gebeurt met de steun die haar ‘Fundación Reina Sofía’ geeft aan voedselbanken.

Daarvoor bezocht ze Las Palmas en Lanzarote en later deze maand wil ze in verschillende delen van Spanje naar voedselbanken gaan om uit eerste hand te horen hoe die zich staande houden nu de vraag enorm is toegenomen vanwege de coronacrisis. Sofia is daarvoor ook al in onder meer Malaga, Ibiza, Albacete en Toledo geweest, blij ook dat ze na maanden van lockdown eerder dit jaar weer in het openbaar kan treden.

Sofia wordt overal waar ze komt met open armen ontvangen, maar in de berichtgeving zijn verwijzingen naar haar in tal van schandalen verwikkelde man, de gepensioneerde koning Juan Carlos, nooit ver weg. Hij vertrok drie maanden geleden uit Spanje en verblijft sindsdien in Abu Dhabi. De koningin is hem niet gevolgd, heeft ook geen commentaar gegeven, maar oplettende waarnemers hebben vastgesteld dat ze haar in 1961 gekregen verlovingsring niet meer draagt.

Ergste fase

“Sofia maakt de ergste fase van haar leven door”, menen enkele media. Ze is verdrietig over de gang van zaken en het duidelijker dan ooit tevoren uitgekomen bedrog van haar man. “Er zijn dagen dat het zelfs moeilijk voor haar is om uit bed te komen”, onthulden ingewijden. Ze krijgt echter steun van haar jongere zus prinses Irene van Griekenland, die al jaren in Spanje woont.

De publieke opinie is verdeeld. Sofia wordt geprezen voor haar plichtsbesef en standvastigheid, waarmee ze de monarchie beschermde, maar anderen vinden dat ze tijdens haar inmiddels 58-jarige huwelijk niet zoveel vernederingen had moeten accepteren.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord