Van Vollenhoven trots op rol Onderzoeksraad

Vorsten

24-07-2014 13:33:00

APELDOORN – Pieter van Vollenhoven besteedde een derde van zijn leven aan de oprichting van een onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). In 2005 was het eindelijk zover en Van Vollenhoven werd de eerste voorzitter.

De Raad kreeg meteen veel werk, met onder meer een vliegtuigcrash bij Schiphol. Van Vollenhoven (75) is inmiddels afgezwaaid, maar kijkt deze dagen met bijzonder belangstelling naar de ontwikkelingen in Oekraïne.

Dat blijkt onder meer uit de berichten die hij donderdag plaatste op Twitter. ”Als je 22 jaar hebt gepleit voor echt onafhankelijk onderzoek met als resultaat de oprichting van de OVV, dan is het een eer dat Oekraïne Nederland de leiding geeft, aldus Vollenhoven. Maar dat Nederland van Kiev de leiding heeft gekregen bij het onderzoek naar de toedracht bij de vliegramp, is in zijn ogen niet genoeg.

Onafhankelijk

”Nu nog bewerkstelligen dat slachtoffers recht hebben op de waarheid, op het weten wat er zich precies heeft afgespeeld”, stelde Van Vollenhoven. Veel landen kennen namelijk geen wettelijk geregeld onafhankelijk onderzoek. Dat betekent volgens Van Vollenhoven dat alleen naar schuldigen wordt gezocht en niet naar de precieze oorzaak. Mensen mogen bij zulk onderzoek zwijgen, waardoor de ware toedracht verborgen blijft.

Van Vollenhoven sprak eerder zijn bewondering uit voor de bijeenkomst op vliegbasis Eindhoven woensdag. ”De herdenking vond ik indrukwekkend. Zo ook de toespraak van minister Timmermans bij de VN. Hier gaat een grote kracht van uit!”

Meer Vorstenhuizen