Kinderen Belgisch koningspaar brengen voor het eerst stem uit

Vorsten

09/06/2024 10:45 am

De vier kinderen van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben voor de eerste keer gestemd. Prinses Elisabeth (22), prins Gabriël (20), prins Emmanuel (18) en prinses Eléonore (16) gingen zondagochtend gezamenlijk naar een stemkantoor in een sportcentrum vlak bij het paleis in Laken.

Onder toeziend oog van cameraploegen en fotografen sloten de vier zich aan in de rij op straat. Volgens Belgische media moesten ze zo’n veertig minuten wachten. In België geldt een opkomstplicht. Alleen voor Filip en Mathilde geldt een vrijstelling omdat ze onpartijdig moeten zijn.

Elisabeth, Gabriël en Emmanuel stemden niet alleen voor de Europese parlementsverkiezingen, maar ook voor de Kamer en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen. Eléonore mocht alleen haar stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen.

In Nederland hebben leden van de koninklijke familie ook stemrecht, maar kiest het koninklijk gezin ervoor daar geen gebruik van te maken om neutraal te blijven. Ook prinses Beatrix heeft nooit haar stem uitgebracht.

Gratis voor jou


Meer Vorstenhuizen