Koning hoopt op snelle oplossing voor toeslagenaffaire

Vorsten

07/06/2024 1:32 pm

Koning Willem-Alexander hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Dat zei hij vrijdag in het persgesprek aansluitend op de zomerfotosessie op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

“Ik hoop dat er met name voor de slachtoffers zo snel mogelijk een goede oplossing gevonden wordt en dat zij weer door kunnen gaan met hun leven”, zei de koning. “De slachtoffers van de toeslagenaffaire verdienen het om gehoord en gecompenseerd te worden voor hun leed en voor al het verdriet dat hen is aangedaan. Ik vind het fantastisch van alle mensen die zich met hart en ziel inzetten om tot een oplossing te komen voor dit onrecht.”

Vorige week werd bekend dat de methode van prinses Laurentien om toeslagenouders te helpen voorlopig is opgeschort. Haar Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) heeft het afgelopen jaar zo’n driehonderd gedupeerden gecompenseerd. Het ministerie van Financiën wil dat de stichting haar methode aanscherpt. Het aanvullende herstel kan door de aanpak van SGH tot 3,1 miljard euro duurder uitpakken dan werd gedacht. De toegekende bedragen moeten beter uitlegbaar zijn en het risico bestaat dat meer mensen zich aanmelden dan dat de organisatie aankan.

Voor de precieze invulling van de schadevergoeding en de betalingen aan de slachtoffers verwijst de koning door naar de minister van Financiën. “Dat is echt aan de minister, die is de eindverantwoordelijke om te zorgen dat dit tot een goede oplossing komt.”

Gratis voor jou


Meer Vorstenhuizen